top of page

HAC

HAC NEDİR ?

  Müslümanlar tarafından kutsal olarak kabul edilen Kabe, Mekke çevresi ve diÄŸer kutsal toprakların belirli zaman aralığında ziyaret edilmesi anlamına gelen Hac; İslam’ın ÅŸartlarından biri olarak, her yıl milyonlarca Müslüman tarafından gerçekleÅŸtirilen bir ibadettir.

 

  İbrahim peygambere kadar uzanan Hac ibadeti; ilk kez Hz. Ebubekir tarafından

Hicret’in 9. yılında gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Hz. Muhammed (SAV) ise Hz. Ebubekir’den bir yıl sonra hayatındaki ilk ve son haccı olarak tarihe geçen Veda Haccı ile Müslümanlara veda etmiÅŸtir.

 

  Kuran-ı Kerim’de bulunan Hac Suresi, Bakara Suresi ve Al-i İmran suresinde sık sık bahsedilen Hac, günahlardan arınmanın en güzel yollarından biri olarak betimlenmiÅŸtir.

HAC NASIL YAPILIR?

Hac ibadetinin nasıl yapıldığını resimli olarak buradan inceleyebilirsiniz.

Hac Kimlere Farzdır ?

 

  Erkek olsun, kadın olsun ÅŸartlarını taşıyan her müslümana, ömründe bir defa haccetmek farzdır. Üzerine hac farz olan kimse, bu ibadeti geciktirmeden bir an önce yerine getirmelidir. Üzerine farz olduÄŸu halde bir takım gerekçelerle bu önemli ibadeti yerine getirmeyip ileri yaÅŸlara ertelemek dinen uygun deÄŸildir. Bu ÅŸekilde haccını erteleyip daha sonra bizzat hac yapamayacak duruma düÅŸen kimse, yerine bedel (vekil) göndermek zorunda kalır.

 

  Bir kimsenin hac ibadetiyle yükümlü sayılması için; müslüman, akıllı, erginlik çağına ulaÅŸmış, hür, hac için yeterli malî imkâna sahip ve bu ibadeti yerine getirecek vakte eriÅŸmiÅŸ olması ÅŸarttır. Bu ÅŸartlardan birini taşımayan kimseye hac farz olmaz.

 

  Kendisine hac farz olan kimsenin, haccını bizzat eda etmekle yükümlü sayılması için de, saÄŸlıklı olması, tutukluluk veya yurtdışına çıkma yasağı gibi bir engelinin bulunmaması ve yolun güvenli olması ÅŸarttır. Ayrıca boÅŸanma veya ölüm iddeti beklemekte olan kadının, beklemesi gereken süreyi tamamlamış olması lazımdır.

Hac yolculuÄŸuna katlanamayacak, ya da fiilen haccedemeyecek derecede hasta olanlar ile, yaÅŸlılar, tutuklular, yurtdışına çıkışları yasaklanmış olanlar ve iddet beklemekte olan kadınlar, hac kendilerine farz olsa bile, eda ile yükümlü deÄŸildirler. Bu durumda olanlar ÅŸartları oluÅŸtuÄŸu takdirde bizzat haccederler.

Hac ÇeÅŸitleri Nelerdir?

Hac kendi içinde üçe bölünür.

​​

  • İfrad Haccı

Umre olmadan yapılan hac olarak tabir edilen ifrad hacı esnasında hacı adayı ihrama girerken sadece hac yapmaya niyet eder. Sadece ifrad haccına niyet edenler; kurban kesmek ile yükümlü deÄŸildir.

​​

  • Temettü Haccı

Kurban kesmenin vacip olduÄŸu bu hac çeÅŸidinde hacı adayı; hem umre hem de hac için ayrı ayrı ihrama girer. Hacı adayı ilk olarak umre amacıyla ihrama girer, ibadetlerini tamamlar ve ihramdan çıkar. Ardından da tekrar ihrama girerek hac ibadetini yerine getirir.

​​

  • Kıran Haccı

Hem haccın hem de umrenin tek bir ihramda yapılmasına Kıran haccı ismi verilir. Hacı adayının kurban kesmekle mükellef olduÄŸu bu hac çeÅŸidi esnasında kiÅŸi, öncelikle ihrama girer ve ihramdan çıkmadan umre ibadetini gerçekleÅŸtirir. Sonra da hac vazifelerini yerine getirerek, ihramdan çıkar.

Hangi Aylarda Hac Yapılır?

 

   Kuran-ı Kerim’de ‘Hac, bilinen aylardadır’ ÅŸeklinde ifade edilir. Günümüzde Arefe ve Kurban Bayramı günleri olarak karşılık bulur.

 

  Yani hac, Arefe ve Kurban Bayramı günlerinde gerçekleÅŸtirilir. Åževval ve Zilkade ayları ile Zilhicce’nin ilk on günü olarak bilinen bu günlerde Hacla ilgili diÄŸer ibadetlerin tamamlanması gereken süreci kapsar.

Haccın Farzları Nelerdir?

Haccın 3 farzı bulunmaktadır.

 

Bunlar;

  • Hac öncesi ihrama girmek,

  • Arafat’ta vakfeye durmak,

  • Kabe’yi tavaf etmek,

ÅŸeklindedir.

 

  Åžeytan taÅŸlamak, ihrama mikat mahalinden girmek, ihramın getirdiÄŸi yasaklara uymak; Hac ibadetinin en önemli vacipleri arasında bulunurken; ihram giyince iki rekat namaz kılmak, ihram öncesi hoÅŸ kokular sürünmek ve ihram sonrası süreçte her fırsatta telbiye getirmek; Haccın sünnetleri arasındadır.

Hac Neden Farz Oldu?

 

   Hac, Mekke’nin Müslümanlar tarafından fethedilmesinin hemen ardından Hicret’in 9. yılında farz kılınmıştır. Bu süre; Hz. Muhammed (SAV)’in Mekke’den Medine’ye göç etmesinden sonraki 9. yıla denk gelir.

 

   Bu zaman diliminden önceki süreçte Kabe putperestlerin iÅŸgali altında olduÄŸu için hac ve umre Müslümanlar tarafından yapılamıyordu.

Hac, Müslümanları diÄŸer dinlere mensup olan kiÅŸilerden ayırdığı için farz kılınmıştır.

 

  Kadınlara ‘cihat’ sevabı kazandıran, cennet ile mükafatlandırılan hac, tüm günahların da kefareti olarak belirtilir.

Allah tarafından haccın farz kılınmasının nedenleri ÅŸöyle sıralanabilir,

​​

  • Hacda kiÅŸi ruhunda bulunan tüm kötülüklerden ve günahlardan arınır.

  • Zemzem suyu; kiÅŸiyi tüm sıkıntılarından uzaklaÅŸtırır.

  • Allah ile yakınlaÅŸmanın ve onun kulu olduÄŸunu hatırlamanın en etkili yollarından biridir.

  • DiÄŸer Müslümanlar ile karşılaÅŸan hacı adayının kalbinde kardeÅŸlik, barış, sevgi vb. yoÄŸun duygular filizlenir.

  • White Facebook Icon
bottom of page