RAMAZAN AYI VE ORUÇ Ä°BADETÄ°

ORUÇ:Ä°slâm'ın beÅŸ temelinden biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç; niyet ederek tan yerinin aÄŸarmaya baÅŸlamasından (imsak vaktinden) itibaren güneÅŸ batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel iliÅŸkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç, hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır.
Nefsi korumak, nefsi terbiye etmek, kötülüklerden kaçmak, Allah yoluna biraz daha yakın olmak, Allah’ın emrini gerçekleÅŸtirmek ve yoksulların halinden bir nebze de olsun anlamak için tutulan orucun kelime anlamı, Arapça’da “savm” olarak ifade edilmektedir.
Savm kelimesi yine Arapça’da,”bir ÅŸeyden uzak kalmak, kiÅŸinin kendini koruması veya tutması” anlamlarına gelmektedir.
Ramazan ayında tutulan oruç vasıtasıyla, iman edenlerin kötülüklerden bir nebze daha uzak kalması ve bununla birlikte oruç tutan kiÅŸinin, oruçlu olduÄŸunun bilincinde olarak daha korunaklı olması istenmektir.
Hastalar oruç tutmaz.Hastalar iyileÅŸince tutamadıkları oruçların kazasını yapar.hiç iyileÅŸmeyecek hastalar ,devamlı tedavi gören hastalar ile çok zayıf ve düÅŸkün yaÅŸlılar oruç tutmaz.Tutamadıkları oruçların her biri için bir fitre miktarı yiyecek veya para vermesi gerekir.Buna orucun fidyesi denir.Bu parayı veremeyecek durumda olanların ödemesi gerekmez.
​
​
Yolcu olanlar oruç tutmayabilirler.Sonra kaza ederler.Yolcular isterse oruç tutabilirler.
​
​
DoÄŸum yapan,emziren,ve adet günlerinde bayanlar oruç tutmazlar.Daha sonra tutamadıkları oruçları kaza ederler.
​
​
oruç tutmaya niyet etmek gerekir.Her ibadette niyet ÅŸarttır.Niyeti söz ile belirtiriz.Sahura kalkmakta niyet sayılır.

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduÄŸunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiÅŸ, içirmiÅŸtir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuÅŸtur. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduÄŸunu hatırlarsa hemen aÄŸzındakileri çıkarıp aÄŸzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduÄŸu hatırlandıktan sonra mideye bir ÅŸey inerse, oruç bozulur.
DÄ°Åž MACUNU YUTULURSA
BoÄŸaza su kaçırmadan aÄŸzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diÅŸ fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diÅŸ macununun veya suyun boÄŸaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
KENDÄ° MÜDAHALESÄ°YLE KUSARSA
Miktarı ne olursa olsun kendiliÄŸinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı ÅŸekilde mideden ansızın aÄŸza yükselip tekrar mideye dönen ÅŸeyler de oruca zarar vermez. KiÅŸinin kendi isteÄŸi ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.
GENEL ANESTESÄ° UYGULANIRSA
Anestezi, nefes yolu veya iÄŸne ile vücuda ilaç verilerek oluÅŸturulmaktadır. Nefes yolu veya iÄŸne ile yapılan anestezi, mideye ulaÅŸmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık iÅŸlem süresince serum vermek suretiyle saÄŸlanmaktadır. Bu itibarla, lokal anestezi (sınırlı uyuÅŸturma) orucun sıhhatine engel deÄŸildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiÄŸi için oruç bozulur.
KAN ALINIRSA
Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiÄŸi için orucu bozar.
SUSUZ HAP YUTULURSA
Oruçlu bir kimse meÅŸru bir mazaret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir ÅŸeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur
Oruç, bedeni terbiye etmektir.
Bir yıl içinde on bir ay bedenimiz bizi yönetir.
ÖrneÄŸin; canımız karpuz ister Karpuz yeriz, hemen sonrasında “canım dondurma istedi” der, dondurma da yeriz.
Benliklerimizin yönetimi altında duygularımızın esiri olarak, kendimizin farkında olmadan yaÅŸarız. Buna “Otomat” bir yaÅŸam diyebilirsiniz.
Ä°ÅŸte Ramazan ayında, bedenimize “Dur, ÅŸimdi seni ben yöneteceÄŸim” diyoruz.
Oruç tutmak, kiÅŸiyi kendine, iç yapısına yöneltir ve kendini tanıma olanağı saÄŸlar.
KiÅŸiye, yetinmenin, kanaatin gerekliliÄŸini, o ruh halini yaÅŸatarak öÄŸretir.
Oruç halet yaÅŸamaktır. Ä°nsana sabrı ve kendine hakim olmayı öÄŸretir.
“ Öfkesine hakim olan Cennetliktir” sözü boÅŸuna söylenmemiÅŸtir.
Oruçlu iken tüm duygularına yön verecek, aksayan yanlarını bulacaksın. Seni neler zorluyor, belirleyecek ve sonra deÄŸiÅŸtireceksin.
Ä°çimizdeki hücrelerin nasıl çalıştığını, birbirleriyle olan iliÅŸkilerini yeterince bilmiyoruz. Bir tarafı düzeltirken, diÄŸer yanı bozuyoruz.
Açıklamak istediÄŸim ÅŸu:
Oruç tutan bazı kiÅŸiler çevresine zarar verir, çekilmez olurlar.
Bir baÅŸkası için, “Bu kiÅŸi oruç tutmuyor “ diye karışır ve onları yargılamaya kalkarlar.
Evine geldiÄŸinde, çocuklarını azarlar, “Ayağımın altında dolaÅŸmayın, zaten açlıktan başım dönüyor” gibi sözler söylerler.
​
Dikkat ederseniz, böyle davranmakla, bir benliÄŸi söndürürken, yeni bir benlik oluÅŸturuyoruz. Oruçluyken davranışlarımıza çok dikkat etmeliyiz.
Yukarıda belirttiğim davranışları sergilerken, yanlışlar yapıyoruz.
Semavi bir emri yerine getiriyoruz ama, semavilik nedir bilmiyoruz.
​
Oruç, bedene ÅŸok vermektir. Normal yaÅŸantısında bedenini yönetemeyen kiÅŸi, oruçlu iken daha yüksek frekanslı enerjilerle yüzleÅŸir. Bu frekans düzeyinde iken, günlük yaÅŸantısında alamadığı enerjileri sezip, uygulamaya baÅŸlar.
Oruç, kiÅŸinin kendisini test etmesidir. Negatif düÅŸüncelerden arınıp, pozitif düÅŸünceler üretmesidir.
Åžimdi sizlere farklı bir oruçtan söz edeceÄŸim.
Mademki ramazanda oruç tutuyoruz bunu bir fırsat bilerek düÅŸüncelerimize de oruç tutturabiliriz. Gerçekte olması gereken de budur. "DüÅŸünce orucuna" giriniz. Bunun anlamı; düÅŸünceleri yeni anlayışlarla ÅŸekillendirip yönetmektir.
​
Orucun bir baÅŸka anlamı da bedene özgürlük kazandırmaktır. Ramazan ayı boyunca bedeninizi yöneterek, terbiye ederek bazı alışkanlıklardan arındırmış oluyoruz. Dinimizin deÄŸerini bilelim. Batı, teknolojik ve maddesel bir geliÅŸme içindeyken, doÄŸu, ruhsal geliÅŸme içindedir. Bedene özgürlük tanımak büyük bir kazançtır. Çünkü kazanç için ilk adım özgürlüktür. Özgürlük sabırla mümkündür. Sabır ise bilginin test edilmesidir. Çünkü "sabır en büyük eÄŸitimdir". Gerçek Tanrı Erleri, sabrı kendine baston edenlerdir.
DüÅŸünce bir enerjidir ve kiÅŸinin imajına göre ÅŸekil alır. Bu açıdan baktığımızda, insan geleceÄŸini kendi ÅŸekillendirir diyoruz.
Ä°nsan, devamlı olumsuz düÅŸünceler üretirse, sonucunda fiziksel ve duygusal olarak bu hali benimsemeye baÅŸlar ve beyin dalgalarının frekansında da, olumsuzluklar oluÅŸur.
Sonuç olarak, ektiklerimizi biçeriz.
​
ORUCU BOZAN DURUMLAR
ORUCUN FAYDALARI
HASTALIKLARI ENGELLER
Ä°NSAN VÜCUDUNU TEMÄ°ZLER
ALLAH'IN RIZASI KAZANILIR
Ä°NSAN Ä°RADESÄ°NÄ° KUVVETLENDÄ°RÄ°R
NEFSÄ° TERBÄ°YE EDER
SABIRLI OLMAYI ÖÄžRETÄ°R
ŞEFKAT VE MERHAMET DUYGULARI GELİŞİR
MÄ°DE KALP GÄ°BÄ° ORGANLAR DÄ°NLENÄ°R
KAYNAKÇA
-https://www.youtube.com/watch?v=7RWXV7bOBXI
-https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/520/orucu-bozup-sadece-kazayi-gerektiren-durumlar-nelerdir-
-http://blog.milliyet.com.tr/ramazan-ayi-ve-oruc-ibadeti/Blog/?BlogNo=421709
-http://www.adanakent.com/dini-bilgiler/ramazan-orucu-tutmanin-hikmetleri-h77890.html
-http://www.dinibil.com/default.asp?L=tr&mid=1497
​