top of page
ZEKAT VE SADAKA
Sevaptan başka herhangi bir karşılık beklemeden sırf iyilik niyetiyle yapılan hayır çeşitlerinin dinimizdeki ortak adı sadakadır. Sadaka denilince ilk anda aklımıza, çarşıda-pazarda dilenenlere verilen küçük maddî yardımlar gelir. Bunlar sadakanın yaygın fakat çok özel bir çeşididir. Aslında Allah rızâsı için yapılan her şey sadakadır. Güler yüz, tatlı sözden tutunuz da aile mutluluğuna katkıda bulunmak düşünce ve niyetiyle erkeğin sofrada hanımının ağzına uzatacağı bir kaşık çorbaya varıncaya kadar her şey sadakadır.
Sadaka, sadaka veren kişinin imanına delildir. Zira sadaka, hem zekât hem de hayır-hasenât anlamına gelir. Bunları yerine getirmek de imandan kaynaklanır. Şefkat, yardım, çevreye karşı duyarlılık, zayıf ve kimsesizleri korumak hep iman alâmetidir. Merhametsizlik, haksızlık, duyarsızlık, kabalık ve katılık dinî duygudan, sorumluluktan, ilâhî huzt zurdaki hesaplaşmaya önem vermemekten, kısacası imansızlıktan ileri gelir. “Dini yalan sayanı gördün mü? O, yetimi iter-kakar ve asla fakir fukaranın doyurulmasını teşvik etmez” [Maun sûresi (107), 3] âyeti bu durumu açıkça ortaya koymaktadır. O halde sadaka, imana ve ondan kaynaklanan üstün İslâmî değerlerin varlığına delildir. Öte yandan sadakt ka veren mü’min, kıyamette malını nereye harcadığı sorulduğu zaman, verdiği sadakayı gösterecektir.

SADAKA ÇEŞİTLERİ
SADAKA-İ CARİYE:öldükten sonra da ,amel defterimize sevap yazdıran sadakadır.camii,yol yapmak,ağaç dikmek,çeşme gibi iyi işlerdir.
NAFİLE OLAN SADAKALAR:kişinin yüce ALLAH rızasını gözeterek verdiği sadakadır.
FARZ OLAN SADAKALAR:buna kısaca zekat denir.
FITIR SADAKASI:ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarındanbaşka en az nisab miktarı bir mala sahip bulunan her Müslümanın vermesi gereken vacip bir sadakadır.
''sadaka vermek belaları yok eder''videomuz
İBADETLER
ZEKAT SADAKA
bottom of page