top of page
beden ile yapılan (namaz,oruç)

İbâdet, bizi ve bütün mevcûdatı yoktan var eden  ve  her an görünür görünmez kâzalardan, belâlardan koruyan ve her an çeşitli ni’metler, iyilikler vererek yetiştiren Allahü teâlânın emir ve yasaklarını yerine getirmektir. O’na hizmette kusur etmemeye çalışmaktır. Allahü teâlânın sevgisine kavuşmuş olan Resûllere, Nebîlere, velîlere, âlimlere benzemeye özenmektir.

İBADET
boyun eğmektir
kulluk etmektir
ALLAH
sevmektir
saygı duymaktır
bağlanmaktır

Herkese her ni’meti gönderen, yalnız Allahü teâlâdır. Her şeyi var eden, ancak O’dur. Her varlığı, her an varlıkta durduran hep O’dur. Kullardaki üstün ve iyi sıfatlar, O’nun lütfu, ihsânıdır. Hayatımız, aklımız, bilgimiz, gücümüz, görmemiz, işitmemiz, söyleyebilmemiz, hep O’ndandır. Saymakla bitirilemiyen çeşitli ni’metleri, iyilikleri gönderen O’dur. İnsanları güçlüklerden, sıkıntılardan kurtaran duâları kabul eden, dertleri, belâları gideren O’dur. Rızıkları yaratan, ulaştıran yalnız O’dur. İhsânı o kadar boldur ki, günah işleyenlerin rızkını kesmiyor. Günahları örtmesi o kadar çoktur ki, emrini dinlemiyen, yasaklarından sakınmıyan azgınları, herkese rezil ve rüsvâ etmiyor ve namus perdelerini yırtmıyor. Kimseden bir şey esirgemiyor. Bütün ni’metlerinin en üstünü, en kıymetlisi olarak da doğru yolu, saâdet ve kurtuluş yolunu gösteriyor. Yoldan sapmamak, Cennete girmek için teşvik buyuruyor. Cennetteki sonsuz ni’metlere, bitmez tükenmez zevklere ve kendi rızâsına, sevgisine kavuşabilmemiz için, sevgili Peygamberine uymamızı emrediyor.

 

Bu video şahsıma aittir.

             İbadetlerin toplumsal faydaları :

 

1.Milli birlik ve beraberlik duygu ve düşüncelerini pekiştirir.

 

2.Toplumsal kaynaşma ve dayanışmayı arttırır.

 

3.Toplumsal yardımlaşma ve paylaşmayı arttırır.

 

4.Toplumda hoşgörü, merhamet ve vicdan kavramlarını yayar.

 

5.Toplumda adalet, özgürlük, eşitlik gibi kavramların yerleşik hale gelmesini sağlar.

 

6.Toplumu birbirine yakınlaştırır, kardeşlik duygularını arttırır.

 

7.Sosyal ekonomik düzeni sağlar.

 

8.Çıkarcılık, yalancılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve birçok ifsat suçlarının bitmesine neden

olur.

 

9.Geçmişin şuurunu, geleceğin endişesini taşımaya neden olur

İBADET EDECEK KİŞİDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

İBADÂT

müslüman
akıllı
ergin
MAL İLE YAPILAN (zekat,kurban)
müslüman
zengin
ergin
akıllı
HEM MAL HEM BEDEN İLE YAPILAN İBADETLER (hac)
ergin
akıllı
zengin
müslüman

    İbadetler, bedeni, mali ve hem bedeni hem de mali ibadetler olmak üzere üç çeşittir.

A-   Bedeni ibadetler: beden  ile yapılan ibadetler demektir. Namaz kılmak, oruç tutmak vb ibadetlerdir. Bu tür ibadetlerde başkası vekalet yoluyla yapamaz. Her mü ‘minin bizzat kendisinin yerine getirmesi gerekir

B-   Mali ibadetler:  Bunlar mal ile yapılan ibadetlerdir. Zekat vermek, fitre ve kurban kesmek gibi. Bu tür ibadetler vekalet yoluyla yerine getirilebilir. Örneğin zengin olan bir kimse vekalet yoluyla zekatını verebileceği gibi yine vekalet yoluyla da kurbanını kesebilir.

C-   Hem mali hem de bedeni ibadetler: Hac vazifesi böyle bir ibadettir. Zengin  olduğu halde hacca gidemeyecek derecede sakat, hasta ve çok yaşlı kimseler, kendi yerine bir başkasını bedel olarak hacca gönderebilir.

İbadetlerin Bireysel ve Toplumsal Faydaları

İbadetlerin bireye ve topluma sağlamış olduğu yararları videomuzu izleyerek bilgilenebilirsiniz...

     İbadetin bireysel faydaları :

1. İbadetler İnsanın Allah İle İlişkisini Güçlendirir.

İnsan, ibadetlerle Allah ile karşı sevgisini ve şükrünü ifade eder. Sadece Allah’ın rızasını kazanmak için, gösterişten uzak yapılan ibadetlerin ödüllendirileceği haber verilmektedir. Allah’a gönülden yönelme olan ibadet, Onun eşsiz büyüklüğü karşısında insanın güçsüzlüğünü anlama halidir. İbadetlerin özünde, insanının Yaratanı hatırlaması, kulluk bilincini gönlüne yerleştirmesi, verilen sonsuz nimetlere karşı teşekkür etme duygusu vardır.

İbadet, birey ile Yaratıcı arasında manevi yakınlaşma sağlar. Belirli vakitlerde Allah’a yönelmek, insanın yaratan ile ilişkisini güçlendirir.

 

2. İbadetler İnsanın İç Dünyasını Aydınlatır.

İbadetler, bireylerin ruhlarını, iç dünyalarını çeşitli sıkıntı ve streslerin olumsuz etkilerinden korur. İbadet eden kimse, görevini yerine getirmenin bilinci ile mutlu ve huzurlu olur. İç huzurunu sağlayan kişi, gelecekle ilgili yersiz korku ve endişelerden uzak olup çevresine yardımcı olur. Böylece, ibadetler hem insanın beden ve ruh sağlığını koruyucu hem de kişiliğini geliştirmesi bakımından önemli rol oynar. Kişi ibadet etmekle, dış dünyanın karmaşıklığından, modern yaşamın temposundan uzaklaşır, kendiyle baş başa kalır.

 

3. İbadetler İnsanda Güven Duygusunu Geliştirir.

Gücünün sınırlı olduğunun farkına varan insan, daha güçlü bir varlığı sığınma ihtiyacını ömrü boyunca hisseder. Bireylerin yalnızlık ve kimsesizlik gibi duygulardan kurtulmasına olanak tanıyan ibadetler, insandaki güven duygusunu geliştirir. Gücü, kudreti, ilmi sonsuz bir Yaratıcının huzurunda olmak, kişiye rahatlık, güven ve huzur verir.

 

4. İbadetler İnsanda Sorumluluk Bilincini Geliştirir

Allah tarafından en güzel şekilde yaratılan insanoğlu, dünyada başıboş bırakılmamıştır. Kişi, doğayı ve çevreyi insanlar ve diğer canlılarla paylaşır. Bundan dolayı, insan sadece kendisini değil, diğer insanları ve canlıları da düşünmelidir. İbadet etmekle sorumluluk kazanan insan, bütün varlıkları Allah’ın yarattığını bilir ve güzel ahlaklı bir birey olmak için çaba gösterir

Tüm Videolar

Tüm Videolar

Şimdi İzle
  • White Facebook Icon
bottom of page